فرق لوله پلیکا و پوش فیت چیست؟
فرق لوله پلیکا و پوش فیت چیست؟ حتماً برای لوله کشی سیستم فاضلاب ساختمان خود دست به کار شدهاید و به دنبال انتخاب بهترین نوع لوله هستید. همانطور که مطلع هستید لوله های پلیکا و پوش فیت از انواع رایج و مورد استفاده در سیستم لوله کشی فاضلاب ساختمان هستند که برای استفاده بهتر از آنها باید با تفاوت هر کدام آشنا باشید. در این مقاله، به بررسی فرق لوله پلیکا و پوش فیت میپردازیم؛ بنابراین در ادامه مقاله با ما همراه باشید تا به سوالات و ابهامات ذهنی شما پاسخ بگوییم.
پوش فیت چیست؟
پوش فیت، لولههایی هستند که از موادی مانند پروپیلن ساخته شدهاند. این لولهها در یک سمت خود اورینگ دارند که باعث میشود نسبت به سایر اتصالات و لولهها به راحتی به هم متصل شوند. پوش فیتها به دو دسته عمده پوش فیت معمولی و پوش فیت سایلنت تقسیم میشوند.
پوش فیت مزایا و ویژگیهای منحصر به فردی دارد که عبارتند از:
- دوام بالا و مقاومت در برابر ضربه
- راحتی و نصب سریع
- وزن پایین پوش فیت
- تنوع زیاد
- نیاز نبودن به چسب و جوش در هنگام نصب
- وجود مدل هایی برای کاهش صدای ناشی از آب درون لوله (همانگونه که توضیح داده شد بعضی از انواع لوله پوش فیت به پوش فیت سایلنت معروف هستند و موجب کاهش صدای ناشی از انتقال آب در سیستم لوله گذاری میشوند)
پلیکا چیست؟
لوله پلیکا از موادی مانند PVC ساخته شده است که برای اتصال این نوع از لولهها از چسب استفاده میشود. لولههای پلیکا برخلاف پوش فیت، به دلیل مواد سازنده و کیفیت متفاوت، دچار زنگ زدگی یا پوسیدگی نمیشوند. مزیت اصلی لوله پلیکا در مقایسه با پوش فیت، کیفیت مواد اولیه سازنده آن است. این لولهها از مواد PVC ساخته شده که به دلیل مقاومت بالا در برابر زنگ زدگی و پوسیدگی، برای استفاده در شرایط مختلف مناسب هستند.
بررسی فرق لوله پلیکا و پوش فیت در 9 نکته
لولههای پلیکا و پوش فیت دو نوع لوله هستند که در اتصالات مختلف صنایع و ساختمان ها مورد استفاده قرار میگیرند. این دو نوع لوله در برخی ویژگیها و خصوصیات متفاوت هستند؛ در ادامه به بررسی فرق لوله پلیکا و پوش فیت در 9 نکته میپردازیم:
جنس لوله و تأثیر آن بر روی ضربه
لولههای پوش فیت از جنس پروپیلن ساخته میشوند، در حالی که لولههای پلیکا از جنس PVC ساخته میشوند. این تفاوت در ماده اولیه سازنده باعث میشود که لوله پلیکا دارای استحکام بالاتری نسبت به لوله پوش فیت باشد (لوله های پلیکا انعطاف کمتری داشته و در تکانه های ساختمانی مانند زلزله مقاومت کلی بالاتری از خود نشان میدهند). لوله پوش فیت در برابر ضربه و زلزله نسبت به لوله پلیکا آسیب پذیرتر است. لولههای پلیکا به دلیل جنس سازنده مقاومت بیشتری در برابر ضربه و زلزله دارند.
مقاومت در برابر خوردگی و زنگ زدگی
لولههای پلیکا به دلیل جنس پلیمری که از آنها ساخته شدهاند، مقاومت بالایی در برابر مواد شیمیایی دارند. این لولهها توانایی مقاومت در برابر اثرات مواد شیمیایی منازل را دارند. در مورد لولههای پوش فیت، مقاومت آنها نیز خوب است؛ اما وجود حلقه اورینگ داخل لولهها ممکن است با توجه به میزان PH مواد فاضلابی، در برخی موارد مشکلاتی را مانند زنگ زدگی ایجاد نماید. هر دو لوله پلیکا و پوش فیت مقاومت خوبی در برابر خوردگی و زنگ زدگی دارند، اما لوله پلیکا معمولاً مقاومت بالاتری در این زمینه دارد.
مقاومت در برابر اشعه UV
لولههای پلیکا به دلیل مقاومت پایین در برابر اشعه UV مناسب برای استفاده در محیطهای خارجی و تحت تأثیر نور خورشید (پر نور) نیستند؛ استفاده طولانی مدت از لوله های پلیکا در زیر نور خورشید باعث شکستن آنها میشود؛ این در حالی است که لولههای پوش فیت این ویژگی را نداشته و قابل استفاده در شرایط مختلف هستند.
کیفیت اتصال
اولین تفاوت و فرق لوله پلیکا و پوش فیت در رابطه با اتصالات آنها است. اتصال لوله پوش فیت با استفاده از اورینگ انجام میشود. اورینگ یک حلقه کوچک است که در قسمت اتصال لوله قرار میگیرد و باعث محکم شدن اتصال میشود؛ این در حالی است که لولههای پلیکا با استفاده از چسب به یکدیگر متصل میشوند. برای نصب لولههای پلیکا، از چسب مخصوصی استفاده میشود. ابتدا سطح داخلی لوله صیقلی شده و پس از تمیز کردن آن، با استفاده از چسب مخصوص، قسمتهای اتصال را پوشانده و لوله دیگر را در داخل آن قرار میدهند. سپس منتظر میمانند تا چسب سرد شده و اتصال ثابت شود. نصب لولههای پلیکا نیاز به ابزار لولهکشی ساختمان ندارد و اتصالات با استفاده از حلقه آببندی در داخل لوله بسته میشوند.
جهت نصب لولههای پوش فیت نیز از روش چسباندن و چفت شدن استفاده میشود؛ اما در این حالت، لولهها به وسیله یک اورینگ درونی به یکدیگر متصل میشوند. با استفاده از فشار، لوله درونی با اورینگ لوله دیگر جفت میشود و از طریق حلقه آببندی داخلی لوله، آببندی میشوند. نصب لولههای پوش فیت نیاز به ابزار لولهکشی ساختمان ندارد و فقط با استفاده از فشار، اتصالات ثابت میشوند. لوله پوش فیت با استفاده از اورینگ و لوله پلیکا با استفاده از چسب به هم متصل میشوند. استفاده از چسب در اتصالات ممکن است باعث افزایش احتمال نشتی در لولههای پلیکا شود.
تعداد بستها
تعداد بستهای استفاده شده برای مهار کردن لوله در لوله پوش فیت بیشتر از لوله پلیکا است که موجب افزایش هزینه های تمام شده میشود.
مقاومت در برابر آتش سوزی
جنس لوله پوش فیت در برابر حرارت و آتش سوزی مقاوم بوده و دمای بالا به آن آسیب وارد نمیکند. در حالی که مقاومت لوله پلیکا در برابر آتش سوزی کمتر است.
سطح داخلی
بایستی اشاره کرد که هر دو نوع لوله تقریباً سطح صاف و صیقلی دارند که این مسئله به انتقال هرچه راحت تر مواد فاضلابی کمک میکند؛ در نظر داشته باشید که جنس لوله های فاضلاب تأثیر مستقیمی بر روی جریان مواد داخل آن دارد، بدین ترتیب صیقلی نبودن سطح لوله ها موجب رسوب مواد باکتریایی شده و در دراز مدت باعث انسداد و گرفتگی لوله میشود. البته لازم به ذکر است در صورت برخوردن به هر گونه مشکل در این زمینه میتوانید از دریچه بازدید لوله پلیکا یا پوشفیت مشکل را بررسی و نسبت به رفع آن اقدام نمایید.
بررسی هزینهها
مورد دیگر فرق لوله پلیکا و پوش فیت در رابطه با هزینه های تمام شده آنها است. از لحاظ هزینه، نصب لولههای پلیکا به صرفهتر است. قیمت خرید و هزینه نصب لولههای پلیکا پایینتر از لولههای پوش فیت است. همچنین، نصب لولههای پلیکا نیاز به تعداد کمتری بست دارد و مهار لولهها با استفاده از بست در فواصل طولی بالاتری انجام میشود، در نتیجه تعداد بست کمتری برای نصب لولههای پلیکا مورد نیاز است.
قیمت پایینتر لوله پلیکا به موارد زیر بر میگردد:
- استفاده از بست های کم
- هزینه اجرت نصب پایینتر به نسبت لوله های پوشفیت
- وزن پایینتر لوله های پلیکا که در قیمت تمام شده آنها تاثیر دارد.
- هزینه های حمل و نگهداری لوله های پلیکا به نسبت کمتر است.
میزان صدای تولید شده
همانگونه که پیشتر نیز گفتیم لوله های پوش فیت در 2 نوع معمولی و بی صدا طراحی شدهاند؛ اما نکته مهم آن است که حتی مدل های سایلنت پوش فیت نیز صدای بیشتری نسبت به لوله های پلیکا ایجاد میکنند.
از بین پوش فیت و پلیکا؛ کدامیک را انتخاب کنم؟
بعد از آنکه فرق لوله پلیکا و پوش فیت را بررسی کردیم حال نوبت انتخاب بین یکی از این دو لوله است؛ در واقع لوله های پلیکا با توجه به اینکه سال های زیادی است که مورد استفاده قرار میگیرند؛ شهرت و اعتبار بسیاری را کسب کرده اند؛ همین اقبال زیاد به لوله پلیکا باعث کاهش رونق در صنعت پوش فیت شده است؛ در این میان گاهی دیده میشود که کیفیت لوله های پلیکا نیز بیشتر است که این مسئله نیز مشکل لوله های پوش فیت را دوچندان میکند. بنابراین اگر لوله پوش فیت انتخابی شما از کیفیت بالایی برخوردار باشد؛ میتوان گفت که به علت راحتی در نصب شاید گزینه بهتری نسبت به لوله های پلیکا باشد.
با توجه به فرق لوله پلیکا و پوش فیت، نیازها و شرایط مربوطه را باید در نظر گرفت تا بهترین گزینه را انتخاب کرد. هر یک از این دو نوع لوله خصوصیات و مزایای منحصر به خود را دارند و بسته به نیازهای مورد استفاده میتوانند بهترین راه حل را ارائه دهند. در این مقاله سعی کردیم تا فرق لوله پلیکا و پوش فیت را بررسی کنیم و به سؤالات و ابهامات ذهنی شما پاسخ بگوییم؛ در پایان باید از اینکه وقت خود را صرف مطالعه مقاله کردید تشکر کنیم.