قبل از هر چیزی به عنوان یک نکته کلیدی جای دارد، ذکر کنیم در صورتی که بتوان طراحی یک سیستم لوله کشی را بدون عیب و نقص به انجام رساند، عمر مفید مجموعه خطوط لوله کشی نیز افزایش پیدا خواهد کرد. به علاوه دردسرهای تعمیر و نگهداری از تأسیسات مکانیک نیز کاهش می یابد. چون که طراحی و اجرای سیستم لوله کشی، به عنوان یکی از مهم ترین اجزای مکانیکی هر ساختمانی به شمار می رود. اینکه افراد انتخابی مناسب و درست برای اجرای خطوط لوله کشی داشته باشند، به اطلاعات صحیح در مورد انواع لوله های موجود در بازار نیاز دارند. در واقع لوله های پنج لایه و تک لایه، به عنوان گزینه های پر مصرف در خطوط لوله کشی پیش روی مهندسان هستند. به همین جهت، ما می خواهیم تا در ادامه مطالب، فرق لوله پنج لایه با تک لایه را بیان کنیم.
معرفی لوله تک لایه
اصطلاح لوله های پلی پروپیلن، مختص به لوله های تک لایه می باشد. این دسته از لوله ها با توجه به ویژگی های مثبتی که از خود نشان داده اند، جایگزین لوله های فلزی در اجرای خطوط انتقال آب در ساختمان ها شده اند. اغلب لوله های تک لایه به صورت سبز تولید می شوند.
مزیت های لوله های تک لایه
- این دسته از لوله ها با رعایت اصول نگهداری درست، عمر مفیدی حدود 50 سال خواهند داشت.
- چالش رسوب گذاری در لوله های تک لایه، به طور کامل برطرف شده است.
- بازه دمای که لوله های تک لایه را می توان در آن مورد استفاده قرار داد، بین 20 تا 90 درجه سلسیوس است.
- نصب و اجرای لوله های سبز، راحت تر از لوله های فلزی می باشد.
- لوله های پلی پروپیلن تک لایه در مقابل حرارت و صدا نیز عایق به شمار می روند.
- سطح داخلی این دسته از لوله ها، یک دست و صاف است و موجب افت فشار کمتری در حین انتقال آب می شود.
- قیمت لوله های تک لایه، کمتر و مناسب تر از لوله های پنج لایه می باشد.
- در برابر خوردگی و مواد شیمیایی، لوله های تک لایه مقاومت خوبی از خود نشان می دهند.
معایب لوله های تک لایه
- با توجه به تحمل فشار کمی که این لوله ها دارند در صورت وارد شدن ضربه های سنگین به آن، آسیب پذیر خواهند بود.
- لوله های تک لایه در مقایسه با لوله های پنج لایه در گستره دمایی کمتری قابل استفاده هستند.
- ضریب انبساط طولی این دسته از لوله ها بالا است. به همین دلیل در صورت حرارت دیدن، طول آن ها افزایش پیدا می کند. این مسئله موجب می شود که ضخامت این دسته از لوله ها در گذر زمان کاهش پیدا کند.
کاربرد لوله های تک لایه
- انتقال آب آشامیدنی
- فاضلاب
- تهویه مطبوع
- آبیاری
- صنایع کشتی سازی
معرفی لوله های پنج لایه
لوله های پنج لایه از ترکیب آلومینیوم، پلیمر و چسب ساخته شده اند و به همین علت است، که مجموعه ای از ویژگی های مثبت فلز و پلیمر را با خود به همراه می آورند. در مجموع این لوله ها با ساختار ویژه ای که دارند، بخش عمده ای از معایب لوله های تک لایه و فلزی را برطرف کرده اند.
مزیت های لوله های پنج لایه
- این لوله ها را در شرایط آب و هوایی متفاوت می توان به کار برد.
- بازه دمایی لوله های پنج لایه، بسیار بالاتر از لوله های تک لایه می باشد.
- میزان فشار تحمل شده توسط لوله های پنج لایه، بسیار بیشتر از تک لایه ها می باشد.
- این لوله ها به عنوان یک عایق بسیار مطلوب شناخته می شوند، که این موضوع باعث می شود، تا افت انرژی در انتقال سیال در آن به شدت کاهش بیابد. بنا به این دلایل، لوله های پنج لایه برای خطوط انتقال آب گرم بسیار مناسب هستند.
- در ساختار این لوله ها یک مانع اکسیژن به کار برده شده است و همین امر سبب می شود، تا امکان اکسیژن به داخل آن ها وجود نداشته باشد.
- لوله های پنج لایه در برابر خوردگی و مواد شیمیایی مقاومت بالایی دارند و برای انتقال این دسته از سیالات نیز می توان از آن ها استفاده نمود.
- این نوع لوله ها در برابر حرارت با دوام هستند و تقریباً اشتعال ناپذیر به شمار می روند.
- در برابر پدیده های طبیعی مانند زلزله، لوله های پنج لایه مقاومت بالایی از خود نشان می دهند.
معایب لوله های پنج لایه
- از لحاظ هزینه، این لوله ها گران قیمت تر از تک لایه ها می باشند.
- ساختار لوله های پنج لایه موجب می شود، که وزن سیستم لوله کشی که به کمک آن ها اجرا می شود در مقایسه با لوله های تک لایه بیشتر باشد.
کاربرد لوله های پنج لایه
- انتقال آب گرم
- انتقال آب آشامیدنی در ساختمان
- استفاده در شوفاژ و رادیاتور
- صنایع نفت و پتروشیمی
- صنایع پزشکی و سیستم های دیالیز
- سیستم گرمایش از کف
فرق لوله پنج لایه با تک لایه چیست؟
- هر دو نوع لوله ها در برابر خوردگی و پوسیدگی مقاومت بالایی از خود نشان می دهند و به آسانی دچار آسیب نمی شوند.
- لوله های تک لایه و پنج لایه دارای وزن سبکی هستند و به راحتی می توان آن ها را جا به جا کرد.
- لوله های تک لایه ضریب انبساط بالایی دارند و طول آن ها می تواند، با شرایط دما افزایش یابد. در حالی که در لوله های پنج لایه به دلیل وجود لایه آلومینیومی این امر امکان پذیر نیست و در نتیجه این لوله ها انبساط کمتری دارند.
- لوله های پنج لایه انعطاف پذیرتر از تک لایه ها هستند و به راحتی می توان به آن ها شکل داد. این نوع لوله ها برای نصب در مکان های زاویه دار بسیار مناسب می باشند.
- لوله های تک لایه در برابر نفوذ اکسیژن مقاومت خوبی از خود نشان نمی دهند و به نور هم اجازه نفوذ می دهند. این عوامل به مرور زمان سبب تغییر بو یا مزه آب خواهد شد. اما در لوله های پنج لایه به دلیل وجود یک لایه آلومینیومی، اکسیژن به لایه داخلی ورود نمی کند و در کل تغییری در مزه و رنگ آب به وجود نمی آورد.
- لوله های پنج لایه قیمت بالاتری نسبت به لوله های تک لایه دارند.
در آخر این مقاله شاید از خود بپرسید، که کدام یک از لوله ها را بخریم؟
در جواب سؤال شما باید گفت که، لوله های تک لایه در تمامی مناطق آب و هوایی کاربرد خواهند داشت و گزینه خوبی برای انواع کارگاه ها به شمار می روند. اما این نوع از لوله ها، برای انتقال سیالات با فشار و دمای بالا انتخاب خوبی نخواهند بود. اما در خصوص لوله های پنج لایه لازم است که بدانید، این لوله ها تمامی مشکلات تک لایه ها را برطرف کرده و می توان در انواع مصارف آن ها را به کار برد. پس اگر حاضرید برای خرید این محصول بیشتر هزینه کنید، لوله های پنج لایه می توانند بهترین و مناسب ترین انتخاب برای کار شما باشند.
نتیجه گیری کلی در خصوص مقاله فوق
اگر بخواهیم در آخر خیلی خلاصه وار توضیحی در خصوص تفاوت لوله های تک لایه با پنج لایه ذکر کنیم، باید گفت که عمده تفاوت این دو لوله در میزان تحمل فشار و دما، ضریب انبساط، انعطاف پذیری، وزن، عایق گرما، عایق صدا و مقاومت در برابر ضربه می باشد. پس اگر شما به دنبال بهترین لوله ها هستید، حتماً مقاله را چند بار مطالعه کنید تا به نتیجه ایده آل برسید. امیدواریم که از مقاله ما که در خصوص فرق لوله پنج لایه با تک لایه چیست بود، اطلاعات و دانستنی های لازم را کسب کرده باشید. با تشکر فراوان از همراه بودن شما خوانندگان عزیز و همراهان همیشگی.