شاید بعضی از شما مثل من، با افتادن نگاهتان به موضوع مقاله برایتان سؤال پیش بیاد و از خودتان بپرسید، لوله سبز و سفید چیست و تفاوتشان در چه چیزهایی می تواند باشد. موضوع مقاله برام جالب و نوشتنی واقع شد و از این رو تصمیم گرفتم تا مقاله ای در خصوص تفاوت لوله سبز و سفید گردآوری کنم و اطلاعات عمومی شما همراهان عزیز را هم بالا ببرم. بد نیست بدانید که سیستم لوله کشی در صنایع مختلف، به خصوص صنعت ساختمان سازی از جمله مهم ترین اجزای سازه به شمار می آید. به طوری که طول عمر و میزان کارایی سازه می تواند، به میزان عمر مفید و عملکرد مناسب لوله های مورد استفاده در سازه بستگی داشته باشد. جایی نرید، چون که در ادامه مقاله تفاوت لوله سبز و سفید را بیان خواهیم کرد.
لوله سبز چیست؟
نسل جدید لوله های پلاستیکی آب که از مقاومت بسیار بالایی در برابر، ضربه، حرارت و شکنندگی برخوردار هستند، لوله سبز یا لوله پروپیلن می باشد. در اصل با پیشرفت تکنولوژی نوع لوله ها تغییر کرده و نواقص و عیوب لوله های قدیمی، مانند فلزی و پلیکا که اغلب قابلیت شکنندگی و فرسودگی را داشتند، رفع شده و نسل جدیدی از لوله ها با نام لوله پروپیلن یا لوله سبز تولید و در بازار عرضه شده است. لوله های سبز به دلیل مزیت های فراوان و کاربرد گسترده ای که دارند در بخش ساختمان و انتقال بسیار مورد استفاده قرار می گیرند.
کاربرد لوله سبز
- لوله کشی سیستم آب ادارات و مراکز صنعتی
- لوله کشی آب گرم و سرد ساختمان
- لوله کشی بخش گرمایش و سرمایش و ...
لوله سفید چیست؟
این نوع لوله ها، لوله هایی مقاوم و سبک، از جنس پلاستیک هستند که از مواد پلی پروپیلن راندوم کوپلیمر ساخته شده اند. لوله های سفید نیز انواعی از لوله های سبز هستند و به عنوان یک جایگزین مناسب برای لوله های گالوانیزه، فولادی و مسی تولید و به بازار عرضه شدند.
کاربرد لوله سفید
- کاربرد در محصولات سرمایشی و گرمایشی مانند کولرهای آبی، رادیاتور و ...
- مقاومت بالا و تحمل فشار زیاد
- مصارف کشاورزی
- مصارف آب سرد و گرم و ...
تفاوت لوله های سبز و سفید در چیست؟
- تفاوت در جنس لوله ها
- محل نصب لوله ها
- مقاومت شیمیایی لوله ها
- کارایی و کاربرد لوله ها
- میزان تحمل دمایی
- میزان قیمت لوله ها
- شرکت سازنده لوله ها
-
تفاوت در جنس لوله ها
همان طور که در مطالب بالا اشاره شد، هر دو نوع این لوله ها از مواد پلیمری به نام پروپیلن تولید شده اند. با تفاوت اینکه در ابتدای تولید، تمامی لوله های پلی پروپیلنی تولید شده به رنگ سبز بوده اند و استفاده از آن ها نیز بسیار رایج بود؛ اما بعدها به دلیل ایجاد بو و بد طعم نمودن سیال عبوری از آن، یک سری تغییرات جزئی در ساختار لوله به وجود آمد و رنگ آن به سفید تبدیل شد؛ اما به طور کلی اگر بخواهیم بررسی کنیم، از نظر مواد به کار رفته در این دو نوع از لوله ها، تفاوتی وجود ندارد.
-
محل نصب لوله ها
از دیگر تفاوت های لوله سبز و سفید، محل نصب کردن آن ها می باشد. در مجموع از لوله سفید رنگ، اکثراً در محل هایی که در معرض دید و نور مستقیم یا غیر مستقیم خورشید هستند، استفاده می شود. چون که ساختار این لوله ها برای چنین استفاده هایی بهینه شده است؛ اما در خصوص لوله سبز باید در جریان باشید که اغلب برای مکان هایی که در زیر سطح، دور از دید و نور خورشید باشند، این نوع لوله به کار برده می شود.
-
مقاومت شیمیایی لوله ها
با توجه به اینکه در ساخت این محصولات مواد پلیمری به کار رفته است، این امر موجب شده است تا هر دو نوع لوله ها در برابر مواد شیمیایی، محیط های اسیدی و قلیایی از مقاومت نسبی خوبی بهره مند باشند. به علاوه از این لوله ها به دلیل خاصیت عدم رسوب پذیری و جلوگیری از به وجود آمدن جلبک ها در هنگام عبور سیالی مانند آب، از آن ها در شبکه آب رسانی استفاده می کنند.
-
کارایی و کاربرد لوله ها
تفاوت دیگر لوله سبز و سفید در کاربرد آن ها می باشد. در اصل لوله های سبز و سفید با توجه به رنگی که دارند، می توانند در مکان ها و محیط های متفاوت مورد استفاده قرار بگیرند. از جمله کاربردهایی که لوله های سبز دارند، می توان به استفاده کردنشان در انواع سازه های ساختمانی، صنایع غذایی، خطوط هوای متراکم، لوله کشی های فاضلاب، لوله کشی های حرارتی، صنعت کشتی سازی و ... اشاره کرد. همچنین لوله های سفید نیز، بیشترین کاربردها را در سیستم لوله کشی ذخیره و تصفیه آب، لوله کشی ساختمان، بیمارستان، هتل ها، شبکه آب رسانی شهری، کشاورزی سیستم تهویه، لوله کشی سیستم های سرمایشی و گرمایشی ساختمان و محیط های کار با مواد اسیدی و قلیایی را دارند.
-
میزان تحمل دمایی
میزان تحمل دمایی در لوله سبز و سفید یکی دیگر از تفاوت های آن ها می باشد. از جمله ویژگی های خاص لوله های سفید، میزان گستره تحمل دمایی آن می باشد. در واقع این لوله ها، می توانند در دمای 20 و 85 درجه سانتیگراد به ترتیب 20 و 10 بار فشار آب را متحمل شوند؛ اما در عوض لوله های سبز از گستره دمایی کمتری برخوردارند و به علت استفاده از مواد پلاستیکی، در برابر دماهای بالاتر دچار تغییر شکل می شوند.
-
میزان قیمت لوله ها
قیمت تعیین شده در لوله ها بر اساس جنس، نوع کاربری، نوع برند، کیفیت، ماده اولیه استفاده شده در لوله ها و ... می تواند متفاوت باشد و سایر لوله ها را مجزا از یکدیگر سازد. توجه داشته باشید، لوله های پلی پروپیلن یا سبز و سفید به دلیل کاربری و عملکردی که دارند، قیمت بیشتری نسبت به لوله های فلزی دارند. از طرفی دیگر، قیمت لوله سبز بر اساس متراژ مورد استفاده تعیین می شود و به طور معمول این لوله ها در شاخه های ۴ تا ۶ متری تولید شده شده و قیمت گذاری آن ها مطابق با هر متر انجام می شود. همچنین طول لوله های سفید هم برابر ۴ متر است و قیمت آن ها بر اساس واحد طول در لیست قیمت ذکر می شود.
-
شرکت سازنده لوله ها
از عوامل دیگری که موجب تفاوت در لوله سبز و سفید می شود، برند تولید کننده آن ها می باشد. هر کدام از این لوله ها توسط برندهای متفاوتی تولید شده و به بازار عرضه می شوند. در واقع کیفیت لوله های تولیدی در برند های مختلف با توجه به کیفیت متریال استفاده شده، کیفیت تولید و نظارت بر روی خطوط تولید متفاوت می باشد. از جمله شرکت هایی که در ساخت لوله های سبز و سفید دخیل هستند، می توان به برندهای: یزد لوله، گروه صنعتی وحید، پلد پایپ، نیک بسپار یزد، پلیمر اسپادانا، یزد بسپار، هاکان پلاستیک ترکیه و ... اشاره کرد.
جمع بندی کلی مقاله
شاید به پایان مقاله که رسیدید، از خود بپرسید حالا کدام یک از لوله ها برای استفاده کردن توصیه می شوند. اگر بخواهیم خیلی مختصر و واضح در یک کلام ذکر کنیم، باید گفت که مواد سازنده این محصولات با یکدیگر تفاوتی ندارد و شما بسته به مکان و محیط مورد استفاده، می توانید لوله مورد نظر را به کار ببرید. امیدواریم که مفهوم مقاله تفاوت لوله سبز و سفید برای شما گیرا بوده باشد و آگاهی های لازم را از طریق مطالب فوق کسب کرده باشید. ممنون از اینکه با ما بودید