برای اینکه پی به مزیت ها و معایب لوله و اتصالات پلی اتیلن ببریم در این مقاله می خواهیم، نکات مهم در این خصوص را مورد بررسی قرار بدهیم. با توجه به کاربرد زیاد این لوله ها، امروزه انواع متنوعی از آن ها دیده می شود. در واقع لوله های پلی اتیلن به دلیل کارایی بالا و مشخصه های خاصی که دارند، بسیار مورد توجه عموم قرار می گیرند و مزیت های مهمی را ایفا می کنند. در ادامه مقاله به مزایا و عیب های لوله و اتصالات پلی اتیلن می پردازیم، پس با ما همراه باشید.
لوله و اتصالات پلی اتیلن چیست؟
یکی از پر کاربردترین انواع لوله در صنایع مختلف که جهت انتقال انواع سیالات به کار برده می شود، لوله پلی اتیلن می باشد. در مجموع طی پنجاه سال گذشته، این صنعت با پیشرفت هایی که در زمینه تولید انواع لوله پلی اتیلن و اتصالات پلی اتیلن داشته است، خود را به عنوان جایگزین مناسبی برای لوله های فلزی،PVC، GRP و چدنی مطرح نموده است و توانسته است در اکثر موارد به عنوان جایگزین این قبیل از لوله ها باشد. از این لوله ها در مصارف عمده چون انشعابات کوچک و بزرگ، لوله کشی ساختمان و دیگر صنایع بیشترین استفاده را می کنند. به علاوه لوله های پلی اتیلن، دارای خواص شیمیایی، حرارتی، مکانیکی و الکتریکی مطلوبی است که در عین حال انعطاف بالایی در کنار مقاومت شیمیایی و الکتریکی هم دارد. انواع این لوله ها شامل، لوله پلی اتیلن تک جداره، لوله پلی اتیلن دوجداره، لولههای آبیاری، لوله PEX و لوله PE-RT می باشد که هر کدام دارای کاربری خاصی هستند و در کل این لوله ها، کلیه نیازهای یک پروژه را برطرف می سازند.
مزایای لوله و اتصالات پلی اتیلن
- انعطاف پذیر بودن لوله های پلی اتیلن
- مقاوم در برابر زلزله
- با دوام در برابر خوردگی الکترولیتی
- وزن کم و سبک بودن لوله ها
- مقاوم در برابر اشعه UV خورشید
- خاصیت جمع شوندگی
- خواص هیدرولیکی لوله ها
- اتصال محکم و بدون نشتی
- بادوام در برابر ضربه، ساییدگی و پوسیدگی
- طول عمر و هزینه کمتر لوله های پلی اتیلن
انعطاف پذیر بودن لوله های پلی اتیلن
یکی از مهم ترین مزیت های این نوع لوله ها، انعطاف پذیری آن ها می باشد. با توجه به داشتن این ویژگی، نصب لوله های پلی اتیلنی آسان تر شکل می گیرد و نیاز کمتری به استفاده از اتصالات خواهد داشت. به علاوه به وسیله این لوله ها، به راحتی مسیرهای انحنا دار لوله کشی می شوند.
مقاوم در برابر زلزله
لوله های پلی اتیلن و اتصالات آن در برابر زلزله، رانش و ارتعاشات از مقاومت بالایی بهره می برند. چرا که استحکام در برابر فشارهای ضربه ای و بالا بودن ضریب کشش در لوله های پلی اتیلن زیاد است.
با دوام در برابر خوردگی الکترولیتی
این خاصیت و مزیت در این نوع از لوله ها، بیشتر زمانی به چشم می خورد که لوله در مجاورت آب دریا قرار می گیرد. چرا که ترکیب هوا و آب دریا، برای لوله های فلزی باعث خوردگی شدید می شود و لوله های پلی اتیلن در برابر این خوردگی، می توانند مقاومت و داوم چشمگیری از خود نشان بدهند.
وزن کم و سبک بودن لوله ها
از جمله مزیت های دیگر این لوله ها و اتصالات آن، می توان به کم وزن بودنشان اشاره کرد. این لوله ها نسبت به لوله های فولادی از وزن کمتری برخوردار هستند و حمل نقل و انبار نمودنشان بسیار راحت تر شکل می گیرد. در نتیجه این موارد، باعث کاهش هزینه ها نیز خواهد شد.
مقاوم در برابر اشعه UV خورشید
در اصل با افزودن مواد مناسب مشکی و استفاده از تجهیزات مدرن جهت خط تولید، لوله های پلی اتیلن مقاومت بسیار خوبی در برابر اشعه فرابنفش خورشید را دارد.
خاصیت جمع شوندگی
لوله های پلی اتیلن، نسبت به سایر لوله ها از خاصیت جمع شوندگی مناسب تری برخوردار هستند.
خواص هیدرولیکی لوله ها
لوله های پلی اتیلنی در گروه لوله های با سطح صاف قرار می گیرند و همین امر باعث می شود، کمترین انرژی را برای انتقال سیالات مختلف احتیاج داشته باشند.
اتصال محکم و بدون نشتی
به دلیل اتصال قوی الکتروفیوژن یا جوش، توسط جوشکاری یا اتصال با فلنج این خاصیت بوجود می آید.
بادوام در برابر ضربه، ساییدگی و پوسیدگی
اگر بخواهیم به یکی دیگر از مزایای بدون نقص این لوله ها اشاره کنیم، باید گفت که استفاده نمودن از مواد مصرفی استاندارد، جهت مقاوم سازی در برابر پوسیدگی، ساییدگی، خوردگی و ضربه، باعث افزایش عمر مفید لوله پلی اتیلن می شوند.
طول عمر و هزینه کمتر لوله های پلی اتیلن
از جمله مهم ترین مزایای لوله پلی اتیلن و اتصالات آن، می توان به همین مورد اشاره کرد. در واقع در بیشتر موارد به چشم می خورد که لوله های پلی اتیلن بیش از 25 سال است که استفاده شده اند و هنوز هم پایان عمر آن ها فرا نرسیده است. از طرفی دیگر این نوع از لوله ها در صورت لزوم با هزینه های بسیار کمی تعمیر می شوند، این در حالی است که تعمیر لوله های فولادی مشکلات و هزینه های بسیاری را شامل می شود.
معایب لوله پلی اتیلن و اتصالات آن به ترتیب زیر می باشد.
- ضعف در مقابل مکش و خلا ایجاد شده در لوله پلی اتیلن
- کم شدن مقاومت با افزایش دما و گذر زمان
- نیاز به محافظت کردن در برابر اشعه ماوراء بنفش
- مقاوم نبودن لوله ها در برابر برخی از مواد نفتی و شیمیایی
- پیدایش خراش و بریدگی های عمیق در سطح لوله
- امکان کاهش عمر مفید لوله در تماس با آب های کلردار
- ضعف در ردیابی لوله با دستگاه فلزیاب
ضعف در مقابل مکش و خلا ایجاد شده در لوله پلی اتیلن
در تولید لوله های پلی اتیلن تک جداره و لایه داخلی لوله های دوجداره کاروگیت، لوله های پلی اتیلن بر اثر خلاء و مکش، شکل خود را پیدا می کنند. از این رو تا میزان فشاری که قرار است، تحمل نمایند در مقابل مکش نیز مقاوم هستند؛ زیرا هوا هم یک سیال با فشار متغییر است و لوله پلی اتیلن نیز تحت تأثیر این فشار قرار می گیرد.
کم شدن مقاومت با افزایش دما و گذر زمان
در واقع عمر این لوله ها رابطه ای بین فشار داخلی وارده و دمای سیال است. عمر آن ها تا 100 سال پیش بینی و تعیین شده است. با فرض بر اینکه دمای سیال 20 درجه سانتی گراد باشد، دمای محیط نیز تاثیر بسیار کمی دارد و لوله پلی اتیلن در دماهای محیطی بسیار گرم تا بسیار سرد مقاوم هستند و مشکلی برایشان پیش نمی آید.
نیاز به محافظت کردن در برابر اشعه ماوراء بنفش
یکی دیگر از معایب لوله های پلی اتیلن و اتصالات آن، آسیب پذیری لوله های پلی اتیلن در برابر اشعه UV می باشد. این نقطه ضعف به سال های اولیه تولید لوله های پلی اتیلن بر می گردد و امروزه راه حل آن افزودن ماده مشکی پلی اتیلن است. در صورتی که لوله ها از ماده سفید و طبیعی تولید شوند، از مستربچ های مخصوص لوله استفاده می شود که حاوی آنتی UV است.
مقاوم نبودن لوله ها ی پلی اتیلن در برابر برخی از مواد نفتی و شیمیایی
از دیگر معایب لوله ها این است که لوله های پلی اتیلن در مقابل برخی از مواد نفتی مقاوم نیستند. از این رو برای انتقال بنزین و گازوئیل و نفت این نوع لوله ها توصیه نمی شوند. همچنین برخی از مواد شیمیایی از قبیل الکل ها، هالوژن ها و آروماتیک ها بر روی لوله های پلی اتیلن تاثیر سوء می گذارند.
پیدایش خراش و بریدگی های عمیق در سطح لوله
در زمان حمل و نقل یا نصب لوله های پلی اتیلن، یکی از نقاط ضعف آن ها، خراشیدگی های عمیق بر روی سطح لوله می باشد. علاوه بر این موارد، تحمل فشار در لوله های پلی اتیلن تک جداره بر اساس میزان ضخامت لوله است و اگر خراشیدگی در حد چند میلی متر به وجود بیاید در آن نقطه تحمل فشار از میزان استاندارد و تعریف شده کمتر خواهد بود.
آخرین کلام در خصوص مقاله
در این متن تمام سعی ما بر آن بوده است که شما را با لوله پلی اتیلن و اتصالات آن آشنا کنیم و مزایا و معایب آن را مورد بررسی قرار بدهیم. قطعاً با مطالعه کردن این مقاله، آگاهی هر یک از افراد در خصوص لوله پلی اتیلن و اتصالات افزایش می یابد. امیدواریم که در مطلب لوله و اتصالات پلی اتیلن چیست و چه مزایا و معایبی دارند، راهنمایی های لازم را به عمل آورده باشیم. ممنون از همراهی شما عزیزان تا اتمام مقاله.