با فرا رسیدن فصل زمستان و روزهای سردی که از راه می رسند، از جمله مشکلاتی که برای اکثر خانواده ها پیش می آید، یخ زدن لوله های آب در ساختمان می باشد. بروز این مشکل بسیار سخت و طاقت فرسا برای افراد خواهد بود و هر یک از آن ها می خواهند تا به هر نحوی که شده، گره از مشکل بگشایند؛ اما اینکه چه راه حل هایی برای جلوگیری از یخ زدن لوله های آب وجود دارد در این مقاله مورد بررسی قرار خواهد گرفت. پس با ما باشید تا نکات مهم در این خصوص را بیان کنیم و نگرانی شما را از وجود فصل زمستان برطرف سازیم.
لازم است بدانید که با افزایش حجم آب موجود در لوله ها و رادیاتورها، به بدنه لوله فشار وارد شده و در نتیجه باعث ترک و ترکیدن لوله خواهد شد. هر چند که لوله های آب از جنس های مختلف و سختی ساخته می شوند، اما تا کنون هیچ یک از این جنس ها توان مقاومت در برابر یخ زدن آب را نداشته اند. پس شما باید حتماً با یخ زدن لوله های آب، فورا مشکل را حل کنید و از بروز آسیب ها و اتفاق های جدی تر جلوگیری به عمل بیاورید.
راه های جلوگیری از یخ زدن لوله های آب ساختمان
- زود اقدام کردن
- در جریان نگه داشتن آب
- عایق بندی کردن لوله های آب
- قطع آب واحدهای بدون سکونت
- استفاده از بطری خالی در دهانه لوله آب
- بستن کامل درب و پنجره واحدهای خالی از سکونت
- استفاده از دستگاه های Redy Temp
- به کار بردن دستگاه ترموستات
زود اقدام کردن
از جمله اولین و اصلی ترین راهکار برای جلوگیری از یخ زدن لوله های آب در ساختمان، این است که زود اقدام کنید و منتظر نمانید تا لوله ها یخ ببندند. در واقع اولین قدم برای جلوگیری از یخ زدن لوله ها و بالاخص کنتور آب، رسیدگی به آن ها قبل از فصل زمستان است. به هیچ عنوان این کار مهم را به تأخیر نیندازید و قبل از بروز هر گونه مشکلی در لوله کشی ساختمان به آن ها رسیدگی کنید.
در جریان نگه داشتن آب
یکی از موارد مهمی که از گذشته تا به کنون در خصوص جلوگیری از یخ زدن لوله های آب وجود داشته است، این است که در طول شب های سرد که جریان آب ساختمان قطع می شود، یکی از شیرهای آب ساختمان را کمی باز بگذارید. بهتر است برای این کار شیر آبی را انتخاب کنید که بیشتر از سایرین در معرض سرما قرار دارد. با انجام این کار جریان آب لوله در طی شب نیز حفظ می شود و از یخ زدگی لوله ها جلوگیری می شود. توجه داشته باشید که جریان آب در لوله باز شده باید خیلی کم باشد و در صورت کمبود آب روش دیگری را انتخاب کنید. به فرض مثال، دهانه لوله آبی را که در معرض سرما قرار دارد بپوشانید و یا سرپوشی برای شیرهای آبی که در حیاط و محوطه ساختمان قرار دارند، تهیه نمایید.
عایق بندی کردن لوله های آب
یکی از مهم ترین و نتیجه بخش ترین راه های جلوگیری از یخ زدن لوله های آب، عایق بندی کردن لوله ها می باشد که مانند یک محافظ لوله آب عمل می کند. اگر خودتان از عهده این کار بر نمی آیید، بهتر است که برای عایق بندی کردن لوله ها، از یک لوله کش حرفه ای کمک بخواهید. پشم شیشه و عایق های لاستیکی فومی، بهترین عایق برای جلوگیری از یخ زدگی لوله آب هستند. با کمک این عایق ها می توانید، لوله های آب گرم و سرد خود را در برابر یخ بستن عایق بندی کنید. توجه داشته باشید در سرمای زیر 10 درجه سانتی گراد، هیچ نوع عایقی به جز پشم شیشه نمی تواند، مانع از یخ زدن لوله های آب در زمستان شود. برای ثابت نگه داشتن و محکم کردن کاور عایق بندی می توانید از سیم استفاده کنید.
قطع آب واحدهای بدون سکونت
از دیگر راه های جلوگیری از یخ زدن لوله های آب ساختمان، پیشنهاد می شود که آب گرم و سرد واحد را به طور کامل قطع کنید. چرا که با قطع آب دیگر آبی در لوله ها جریان نخواهد داشت و به راحتی می توانید، مانع از یخ زدگی لوله های آن ها در فصل زمستان شوید.
استفاده از بطری خالی در دهانه لوله آب
این روش نیز می تواند برای جلوگیری از یخ زدگی لوله های آب تأثیر گذار باشد. توجه داشته باشید که لوله هایی که در محیط بیرون از خانه قرار دارند، خیلی زودتر و راحت تر در معرض یخ زدگی قرار خواهند گرفت. از این رو شما می توانید با استفاده از یک بطری خالی دهانه لوله آبی را که در مجاورت یخ زدگی قرار دارد، بپوشانید.
بستن کامل درب و پنجره واحدهای خالی از سکونت
امکان دارد که در بعضی از ساختمان ها، واحدهای خالی وجود داشته باشد؛ بنابراین برای جلوگیری از یخ زدن لوله ها، باید درب و پنجره های واحدهای خالی از سکونت را به خوبی ببندید تا مانع از ورود سرما و یخ زدگی لوله های آب گرم و سرد شوید.
استفاده از دستگاه های Redy Temp
در واقع این دستگاه با پروب دماسنج، آب داخل لوله ها را متعادل نگه می دارد و از یخ زدگی آب در لوله ها جلوگیری می کند. برای انجام کار، دستگاه Redy Temp را به انتهای لوله های آب متصل کنید. سپس دو لوله را که پشت دستگاه هست، به داخل آب وصل کنید. در مرحله بعد دستگاه را به سوکت دیوار متصل کنید و در آخر دمای مورد نظر را تنظیم کنید.
به کار بردن دستگاه ترموستات
از این دستگاه برای ثابت نگه داشتن دمای یک محیط استفاده می شود. در واقع ترموستات دستگاهی مکانیکی است که نیازی به تنظیم دستی و مداوم ندارد. ترموستات دمای محیط را بر اساس درجه تنظیم شده ی اولیه، ثابت نگه می دارد؛ بنابراین برای جلوگیری از یخ زدن لوله های آب، ترموستات می تواند گزینه ای مناسب باشد. شما می توانید ترموستات منزل خود را روی 13 درجه سانتی گراد (55 درجه فارنهایت) تنظیم کنید. در این حالت درجه حرارت خیلی بیشتر از نقطه انجماد آب است و از یخ زدگی لوله ها جلوگیری به عمل می آورد.
اگر کنتور آب دچار یخ زدگی شد، چه راه حل هایی توصیه می شود؟
- برای اینکه بتوانید مانع از یخ زدگی کنتور آب شوید، باید در ابتدا برای حوضچه کنتور آب، دربی مناسب و استانداردی تهیه کنید که مانع از ورود سرما به داخل کنتور شود.
- برای باز کردن یخ لوله و کنتور آب، تحت هیچ شرایطی از آب جوش به صورت مستقیم استفاده کنید. چون آب جوش باعث ترکیدن لوله و کنتور آب می شود.
- از سیمان برای عایق بندی دیواره های حوضچه استفاده کنید. چرا که سیمان تا حد زیادی از نفوذ سرما به حوضچه کنتور جلوگیری خواهد کرد.
- با استفاده از پشم شیشه و کیسه های پوشال نیز می توانید، مانع از یخ زدن کنتور آب خود شوید.
- از آتش مستقیم به منظور رفع یخ زدگی کنتور آب و باز کردن لوله آب یخ زده استفاده نکنید.
- اگر هیچ گونه آگاهی و تجربه ای برای باز کردن یخ کنتور آب ندارید، بهتر است که از یک فرد لوله کش درخواست کمک کنید.
- در صورتی که لوله های شما دچار ترکیدگی شدند، فوراً با سازمان آب و فاضلاب 122 تماس بگیرید.
چگونگی باز کردن یخ لوله های آب
- در صورتی که با یخ زدگی لوله های آب مواجه شدید، باید حتماً کنتور آب اصلی ساختمان را به طور کامل قطع کنید.
- در مرحله بعدی لوله اصلی را که دچار یخ زدگی شده است، پیدا کنید.
- برای رفع یخ زدگی، حوله یا دستمالی را بر روی لوله یخ زده قرار بدهید، سپس بر روی آن آب ولرم بریزید. به هیچ عنوان آب جوش را مستقیماً بر روی لوله های آب نریزید.
- از هوای گرم سشوار نیز برای برطرف کردن یخ زدگی لوله آب استفاده نمایید. توصیه می کنیم که پس از روشن کردن سشوار آن را در فاصله ای معین از لوله نگه دارید.
- در لوله های یخ زده پلاستیکی، یخ زدایی کردن تنها از طریق گرم کردن لوله آن هم به صورت غیرمستقیم امکان پذیر است.
آخرین کلام
برای جلوگیری از یخ زدن لوله ها در فصل زمستان راه حل هایی وجود دارد که در متن فوق به هر یک از آن ها اشاره گردید. پس سعی کنید حتماً برای جلوگیری از یخ زدگی لوله های آب، این نکات مهم را رعایت کنید تا آسیب های جدی همچون ترکیدگی لوله ها به بار نیاید. نگرانی خود را از سرمای زمستان برای یخ بستن لوله های آب، با خواندن مقاله راه های جلوگیری از یخ زدن لوله های آب ساختمان، به حداقل برسانید. ممنون از همراهی شما عزیزان.