یکی از مهم ترین تأسیسات خانگی، شیرهای آب هستند که شدت آب را تنظیم می کنند، با این وجود این قطعات پرکاربرد نیز دارای مشکل می شوند و به تعمیر یا تعویض نیاز پیدا می کنند. هرز شدن شیرآب یکی از شایعترین مشکلاتی که ممکن است، اتفاق بیفتد بنابراین پیشنهاد می کنیم با این مطلب همراه باشید در ادامه به دلایل هرز شدن شیرآب اشاره می کنیم. برای برطرف نمودن هرز شدن شیر آب باید به دنبال راهکارهای کاربردی باشید تا بتوانید اقدام به تعمیر شیرآب نمایید.
دسته بندی شیرهای آب
دسته بندی شیرهای آب از نظر جنس، عملکرد و مکان انجام می گیرد به طور مثال دسته بندی شیرهای آب با توجه به مکان شامل شیرهای حمام، آشپزخانه، روشویی و سرویس بهداشتی می باشد. همچنین دسته بندی شیرهای آب با توجه به عملکرد شامل شیرهای فلکه ای، پدالی، اهرمی و هوشمند می باشد. البته در دسته بندی شیرهای آب براساس جنس می توانیم به شیرآلات مسی، فولادی، آهنی و برنجی اشاره کنیم. هرز شدن شیرآب ارتباط چندانی به جنس یا نوع شیرآلات ندارد با این وجود برخی از شیرآلات بیشتر از بقیه دچار هرز شدن می شوند. وقتی شیرآب هرز می شود، آب به صورت چکه چکه از شیر می آید یا اینکه با فشار از شیر بیرون می آید و یا اینکه آب به ندرت از شیر می آید به طوری که این طور به نظر می رسد که آب قطع شده است.
علت هرز شدن شیر آب
- عدم دوام و استحکام شیرآلات
- باز و بسته شدن مکرر شیرآب
- شل بودن بیش از حد مهره کارتریج
- خراب شدن کارتریج
عدم دوام و استحکام شیر آلات
شیرآلات به دلایل مختلفی می توانند هرز شوند به طور مثال دوام و استحکام برخی از شیرآلات کوتاه است و افراد می توانند برای مدت کوتاهی از این نوع شیرآلات استفاده کنند. این نوع شیرآلات از فلزهایی با مقاومت پایین ساخته می شوند بنابراین عمر مفید آن ها سه الی چهار سال خواهد بود و بعد از این مدت نیاز به تعمیر یا تعویض خواهند داشت.
باز و بسته شدن مکرر شیر آب
باز و بسته نمودن مکرر شیرآب باعث هرز شدن آن می شود. همچنین تغییر جریان آب از گرم به سرد نیز باعث فرسوده شدن شیرآب می شود. آب بسیار سرد یا آب بسیار گرم با گذشت زمان در فلزات خوردگی ایجاد می کند. همین موضوع نیز می تواند باعث هرز شدن شیرآب باشد. سعی کنید بیش از میزان مورد نیاز شیرآب را باز و بسته نکنید تا احتمال هرز شدن شیرآب کمتر شود.
برای اینکه بتوانید مشکل هرز شدن شیرآب را حل کنید باید قطعات شیرآب از قبیل مغزی شیرآب، واشرها، پیچ ها و پدال ها را بررسی کنید و سپس متناسب با نوع مشکل اقدام به تعمیر یا تعویض قطعه نمایید. البته این قطعات متناسب با نوع شیرآلات متفاوت است به طور مثال پدال ها فقط در شیرهای پدالی وجود دارند و پیچ ها فقط در شیرهای پیچ دار وجود دارند.
شل شدن دسته اهرمی
یکی از دلایل هرز شدن شیرآب به شل شدن دسته اهرمی مرتبط است به این صورت که دسته شیر اهرمی بیش از حد روان و شل می شود به طوری که وقتی شیرآب را باز می کنید، دسته شیر به آرامی به جای خود باز می گردد.
شل بودن بیش از حد مهره کارتریج
یکی از دلایل مرسوم هرز شدن شیر آب به شل بودن مهره کارتریج برمی گردد. توجه داشته باشید که در هنگام مونتاژ شیرآلات بهداشتی و یا پس از تعمیر شیرآلات این احتمال وجود دارد که مهره کارتریج به قدر کافی سفت بسته نشده باشد و در نتیجه همین موضوع باعث هرز شدن شیرآلات می گردد.
خراب شدن کارتریج
در شیرآلات اهرمی قسمتی وجود دارد به نام کارتریج که دمای فشار آبی که از شیر خارج میشود را قابل تنظیم میکند.
کارتریج چیست؟
کارتریج سازهای با دو سطح صیقلی از جنس سرامیک است که هر سطح دو ورودی آب و یک خروجی آب دارد. بنابراین در وضعیتی که شیرآب بسته است، این دو سطح صیقلی روی هم قرار ندارند و آب نمیتواند خارج شود و وقتی شیرآب را باز میکنیم، این دو سطح منطبق میشوند و در نتیجه از لوله آب سرد، آب وارد مجرای مخصوص و از لوله آب گرم، آب وارد مجرای آب گرم در ورودی کارتریج می شود. آب از خروجی سوم به طرف شلنگ می رود و ما آبی را دریافت می کنیم که دما و میزان فشار آن متناسب با خواست ما است.
در صورت خراب شدن کارتریج باید اقدام به تعویض و خروج کارتریج فرسوده و سپس جاگذاری کارتریج جدید نمایید. کارتریج باید در جای مناسب قرار بگیرد به طوری که باید خارهایش روی بدنه شیر آب باشد.
جمع بندی
چکه کردن شیر آب یا قطع شدن جریان آب و عدم خروج آن از شیرآلات همیشه دلیلی بر هرز شدن شیرآب نمی باشد بلکه هرز شدن شیرآب می تواند به دلایل متعددی از قبیل خرابی کارتریج، شل بودن بیش از حد مهره کارتریج، مشکل در تراشکاری کارتریج داخل شیرآلات، وزن بسیار زیاد دسته اهرمی و شل بودن دسته شیرآلات باشد.