شیرهای اهرمی امروزه به یکی از کاربردی ترین شیرآلات ساختمانی تبدیل شده اند، در هر بخش ساختمان از آشپزخانه گرفته تا سینک روشویی، حمام و سرویس بهداشتی دیده می شوند و ما در طول روز به صورت پیوسته و مداوم از شیرهای اهرمی استفاده می کنیم، به همین خاطر است که کم شدن فشار آب شیراهرمی می تواند بسیار طاقت فرسا باشد و باعث شود کارهایی مثل ظرف شستن، استحمام و یا سایر کارهای خانه سرعت کمتری به خود بگیرد، افت فشار شیرهای اهرمی دلایل متعددی دارد ما در این مقاله چندین مورد از مهمترین آن را بررسی کرده و راهکارهای لازم برای حل معضل کم شدن فشار آب شیر اهرمی ارائه می دهیم؛ اما لازم می بینیم قبل از پرداختن به علت کم شدن فشار شیرآلات اهرمی، ساختار و مزایا آن را بررسی کنیم و اطلاعات کافی در مور شیرآلات اهرمی را به دست بیاوریم.
شیر اهرمی چیست؟ و چه مزایایی دارد؟
این شیرها دارای اهرم یا دسته ای می باشند که بالا و پایین کردن آن باعث باز و بسته شدن آب می شود و با چرخش دسته به سمت راست آب سرد و با چرخش دسته به سمت چپ آب گرم باز شده و هر چقدر میزان چرخش بیشتر باشد میزان دمای آب محسوس تر می شود. قابل ذکر است که میزان فشار آب نیز با میزان بالا بردن دسته شیر رابطه مستقیم دارد، هر چقدر دسته را بیشتر بالا بکشید فشار آب خروجی نیز بیشتر می شود. شیرهای اهرمی به خوبی جای شیرهای پیچشی قدیمی را گرفته اند و در مقایسه با شیرهای قدیمی از ظاهر شیک و مدرن تری برخوردارند، مقاومت بیشتری داشته و حتی میزان هدر رفتن آب نیز در این مدل ها بسیار کمتر است علاوه بر آن میزان استهلاک و خرابی کمتری نسبت به شیرهای دیگر دارند؛ اما در مواقعی نیز ممکن است که به مرور زمان یا به صورت ناگهانی فشار آب خروجی از شیراهرمی کاهش پیدا کند که می تواند دلایل مختلفی داشته باشد، در ادامه دلایل کم شدن فشارآب شیر اهرمی و راه های رفع این مشکل را با هم بررسی می کنیم.
دلایل کم شدن فشار آب شیراهرمی
- تا خوردن شلنگ های زیر سینک یا روشویی
- تجمع املاح و رسوبات در آبگرمکن
- خرابی مغزی یا رسوب گرفتگی کارتریج شیرآلات اهرمی
- نشت آب یا ترکیدن لوله های ساختمان
- کاهش فشار آب کل ساختمان به دلیل خرابی موتور
- افت فشارآب شیراهرمی به دلیل رسوب گرفتگی قطعات داخلی از جمله پرلاتور، توری کارتریج، توری شیر پیسوار، توری سر شلنگ توالت، سر دوش و ... .
تا خوردن شلنگ های زیر سینک یا روشویی
گاهی ممکن است افت فشار یا کم شدن فشارآب شیراهرمی به دلیل ساده ای همچون تا خوردن شلنگ های زیر روشویی یا ظرفشویی و ... باشد، برای همین قبل از چک کردن هر احتمالی اول شلنگ ها را بررسی کرده و بعد سراغ موارد دیگر بروید.
تجمع املاح و رسوبات در آبگرمکن
رسوب گرفتن آّبگرمکن و پکیج یکی از علت های کم شدن فشار آّب شیر اهرمی است، برای جلوگیری از پیش آمدن چنین اتفاقی لازم است که آبگرمکن و پکیج خود را هر یکسال یکبار یا هر دو سال یکبار سرویس کنید به دلیل اینکه با مرور زمان قطعاً دچار رسوب و گرفتگی لوله خواهند شد و این خود می تواند در افت فشار آب شیراهرمی و یا سایر شیرآلات تأثیر داشته باشد.
خرابی مغزی یا رسوب گرفتگی کارتریج شیرآلات اهرمی
کارتریج شیراهرمی علاوه بر قطع و وصل کردن آب، وظیفه تنظیم کردن دما و فشار آب را نیز بر عهده دارد و از آنجایی که در تماس همیشگی با آب می باشد احتمال رسوب گرفتگی توری (توری کارتریج در کف کارتریج قرار گرفته و محل ورود آب سرد و گرم می باشد) آن زیاد است، به جز رسوب گرفتگی توری کارتریج، خراب شدن مغزی کارتریج نیز می تواند در کم شدن فشار آب شیراهرمی اثر داشته باشد.
برای حل این مشکل کافیست که مراحل زیر را به ترتیب انجام بدهید:
- توسط فلکه اصلی یا شیر پیسوار جریان آب را قطع کنید.
- برای اینکه پیچ مغزی دسته اهرمی نمایان شود باید پولک های آبی و قرمز مربوط به آب سرد و گرم را جدا کنید.
- با آچار مخصوص، پیچ دسته اهرمی را باز کرده و از جای خود خارج کنید.
- کارتریج را خارج کرده و توری آن را به نرمی تمیز کنید.
- در صورتی که رسوب روی توری سفت شده و به آسانی تمیز نمی شود، آن را برای مدتی در محلول آب و سرکه سفید قرار بدهید.
- اگر جای کارتریج نیز رسوب گرفته با دستمال آغشته به سرکه آن را تمیز کنید.
- بعد از طی این مراحل کارتریج را در جای خود قرار داده و مهره و دسته اهرمی را دوباره سرهم کنید.
- در صورت خراب شدن مغزی کارتریج باید آن را تعویض کنید.
نشت آب یا ترکیدن لوله های ساختمان
ترکیدن لوله یا نشتی آب در هر کجای ساختمان می تواند باعث کاهش فشار آب شیراهرمی یا سایر شیرآلات خانه باشد و از جمله مشکلاتی است که بلافاصله باید جهت رفع آن اقدام کنید؛ بنابراین اگه به صورت ناگهانی یا تدریجی فشار آب شیراهرمی شما کاهش پیدا کرد لوله های اصلی و کل لوله های شبکه ساختمان خود را بررسی کرده و از نبود نشتی، نم برداشتن کف و سقف یا دیوارهای ساختمان اطمینان حاصل کنید.
کاهش فشار آب کل ساختمان به دلیل خرابی موتور
هنگامی که علاوه برافت فشارآب شیراهرمی، کل لوله کشی ساختمان دچار افت فشارآب می شود باید موتورآب منزل و ساختمان خود را بررسی کرده و در صورت خراب شدن یا ایجاد اختلال در کارکرد درست موتور به تعمیر و یا تعویض آن بپردازید. در بعضی موارد کلاً فشار آب ساختمان به دلیل آپارتمانی بودن واحد ها یا کم بودن فشار آب منطقه کم است در این حالت میتوانید از یک پمپ تحت فشار استفاده کنید.
افت فشارآب شیراهرمی به دلیل رسوب گرفتگی قطعات داخلی
در موارد بالا نیز رسوب گرفتگی آبگرمکن و توری کارتریج را بررسی کردیم اما رسوب گرفتگی در بخش های مختلفی از لوله کشی و شیرآلات رخ می دهد از جمله: پرلاتور (فشار شکن سر شیر)، توری شیر پیسوار، توری سرشلنگ توالت، سردوش و ... . برای رفع این رسوب گرفتگی می توانید با ترکیب آب و سرکه سفید به تمیز کاری آن ها بپردازید و یا در صورت نیاز آن ها را تعویض کنید.
کلام آخر
مطمعنا خیلی وقت ها افت فشار آب شیرآلات مخصوصاً شیرآلات اهرمی که امروزه تقریباً در تمام لوله کشی ها و بخش های خانه دیده می شوند شما را کلافه کرده، البته در بعضی مواقع ممکن است فشار آب به دلایل دیگری از جمله ترکیدگی لوله در منطقه سکونت شما یا اشکال در لوله کشی های شهری باشد که رفع می گردد و فقط برای مدت کوتاه چند ساعت رخ می دهد اما در صورت دائمی بودن کم بودن فشار آب شیراهرمی حتماً باید موارد گفته شده در بالا را چک کنید و درصدد رفع آن بر بیایید. در بالا چند تا از مهمترین علت های کاهش فشار شیر آب اهرمی را بررسی کردیم امیدواریم که از مطالب مقاله علت کم شدن فشار آب شیراهرمی نهایت استفاده را برده باشید از اینکه تا آخر مقاله همراه ما بودید سپاس گذار شما هستیم