ترکیدن لوله های آب منجر به ایجاد خسارت و خرابی زیادی به سقف، نمای ساختمان، دیوارها و حتی در بعضی مواقع وسایل داخلی ساختمان خواهد شد. به همین دلیل دانستن اینکه چگونه از ترکیدن لوله های آب جلوگیری کنیم و حتی تشخیص زودهنگام آن بسیار برای ما مهم است.
نحوه تشخیص ترکیدن لوله های آب
هرگونه نم و نشتی آب میتواند خبر از ترکیدن لوله های آب را به ما بدهد. خیس شدگی سطوح و تغییر رنگ، باد کردگی دیوارها و ترک همه از علائم اولیه ترکیدن لوله های آب هستند. اگر شل و لق شدگی سرامیک ها و سنگین های کف یا دیوارها را مشاهده کردید یا صداهای مشکوک آب به ترکیدن لوله های آب شک کنید. البته با توجه به پیشرفت روز افزون تکنولوژی دستگاه هایی هم به بازار عرضه شده اند که در تشخیص مکان نشتی آب و ترکیدن لوله های آب کمک می کنند. دستگاه های تشخیص محل ترکیدن لوله های آب شامل دستگاه تشخیص نشتی حرارتی، صوتی و مادون قرمز هستند. البته متخصصین لوله کشی فقط این دستگاه ها را دارند و برای استفاده از این دستگاه باید از نیروی متخصص لوله کشی ساختمان بهره بگیرید. در ادامه به راه های مقابله با ترکیدن لوله های آب اشاره خواهیم کرد.
راه های پیشگیری از ترکیدن لوله های آب
- عایق بندی لوله ها برای پیشگیری از ترکیدن لوله های آب
- استفاده از نیروی متخصص
- جنس لوله و شیرآلات در پیشگیری از ترکیدن لوله های آب
- ترکیدن لوله ها در اثر فشار آب
- زنگ زدگی و خوردگی دلیل ترکیدن لوله های آب
عایق بندی لوله ها برای پیشگیری از ترکیدن لوله های آب
یکی از دلایل ترکیدن لوله های آب هوای سرد است. پس بهتر است لوله ها را عایق بندی کنید تا احتمال پوسیدگی و شکستن لوله ها در هوای سرد و گرم کمتر شود. البته استفاده زیاد از حلال ها و لوله بازکن های خانگی هم به لوله های آب آسیب میزند و تأثیر زیادی در ترکیدن لوله های آب دارد. پس عدم رعایت اصول عایق کاری مناسب لوله ها امکان ترکیدن لوله های آب را بیشتر خواهد کرد.
استفاده از نیروی متخصص
یکی دیگر از این راه های پیشگیرانه برای مقابله با لوله های آب این است که هنگام لوله کشی ساختان حتماً دقت لازم را به عمل آورید و از نیروی متخصص لوله کشی ساختمان کمک بگیرید. نیروی متخصص لوله کشی ساختمان با محاسبه دقیق لوله ها را در جای مناسب خود نصب میکنند. استفاده از نیروی متخصص لوله کشی ساختمان باعث می شود که آب بندی اشتباه اتصالات لوله آب کمتر شود و این خود نقش مهمی در پیشگیری از ترکیدن لوله های آب دارد.
جنس لوله و شیرآلات در پیشگیری از ترکیدن لوله های آب
جنس لوله هم یکی دیگر از فاکتورهای مهم در پیشگیری از ترکیدن لوله های آب است. البته ناگفته نماند که هرکدام از انواع لوله های مختلف با جنس های متفاوت معایب و مزایای خاص خود را دارند. برای جلوگیری از ترکیدن لوله های آب باید جنس لوله ها و مقاومت لوله ها را در مقابل سرما، گرماخوردگی و زنگ زدگی، مقاومت در برابر حلال های اسید و باز را در نظر گرفت. یکی دیگر از فاکتورهای انتخاب لوله برای پیشگیری از ترکیدن لوله های آب مقاومت لوله ها در مقابله با فشار آب است. افزایش فشار آب یکی از دلایلی که منجر به ترکیدن لوله ها می شود و جنس لوله و آبندی صحیح آن در پیشگیری از ترکیدن آن مؤثر است. حتی شیرآلات و واشر های آب بندی هم در پیشگیری از ترکیدن لوله های آب تأثیر گذار هستند.
ترکیدن لوله ها در اثر فشار آب
ترکیدن لوله های آب مخصوصاً لوله های اصلی و شیر فلکه های در اثر فشار زیاد آب در شب امکان پذیر است. ترکیدن لوله های آب در اثر فشار آب به این علت است که سایز، جنس و ضخامت لوله ها را معمولاً مناسب با فشار آب منطقه می سازند و افزایش ناگهانی فشار آب منجر به شکتن یا ترکیدن لوله های آب خواهد شد. البته افت ناگهانی فشار آب هم ممکن باعث ترکیدن لوله های آب شود. حتی باز و بسته کردن آب با سرعت زیاد زمانی که نوسانات آب وجود دارد می تواند در دراز مدت در ترکیدن لوله ها تأثیر بگذارد.
زنگ زدگی و خوردگی دلیل ترکیدن لوله های آب
زنگ زدگی و خوردگی لوله های آب که بیشتر هم در ساختمان های فرسوده مشاهده می شود یکی دیگر از دلایل ترکیدن لوله های آب است. زنگ زدگی و فرسودگی لوله های آهنی و فلزی یکی از علل شایع ترکیدن لوله های آب مخصوصاً در زمستان است. خوردگی و فرسودگی زیاد لوله ها مقاومت لوله را در اثر فشار ناگهانی زیاد آب هم کم میکند و یکی از دلایل ترکیدن لوله های آب در اثر فشار زیاد آب است.
نتیجه گیری
در این مقاله سعی کردیم به روش های مقابله با ترکیدن لوله های آب اشاره کنیم. درست است که برخی از عوامل در شکستن و ترکیدن لوله های آب از عهده ما خارج است ولی عوامل پیشگیرانه تأثیری زیادی در کاهش خسارت دارد. استفاده از نیروی متخصص لوله کشی ساختمان در لوله کشی صحیح ساختمان و انتخاب جنس مناسب لوله ها در پیشگیری از ترکیدن لوله های آب ضروری است. عایق بندی حرارتی و رطوبتی لوله ها ی آب در حفاظت لوله ها در در برابر سرما و گرما مؤثر است. برای باز کردن لوله ها هم بهتر است از نیروی متخصص استفاده شود زیرا استفاده بیش از حد حلال های اسیدی و بازی و لوله بازکن های خانگی ممکن است طول عمر مفید لوله ها را کاهش دهد و ترکیدن لوله های آب را تسریع کند.